Aplications
Here you can download applications

Application for Beekeeping

Application for Livestock Production

Application Farm with Crop Production

Application for Collective Certification

Application for Handling and Processing

Application for Wild Harvested Production
Uvođenje i razvoj organske poljoprivrede u BiH
 
Bosna i Hercegovina raspolaže sa preko 1,5 milion ha obradivog zemljišta, od čega 70% otpada na brdsko-planinsko područje.

Na ovom području, uz čiste vodotoke i nezagađen vazduh, zemljište je najvećim dijelom nekontaminirano, što predstavlja veliku pogodnost za zasnivanje održive organske poljoprivredne proizvodnje.

Zahvaljujući angažmanu stranih eksperata i radom domaćih nevladinih organizacija u okviru projekta „Razvoj organske poljoprivrede u BiH“ koji je finansirala Sida (Švedska agencija za razvoj i saradnju) u Bosni i Hercegovini je od 2001. god. počeo intenzivniji razvoj organske poljoprivrede.

Značajan doprinos razvoju organske poljoprivrede u Bosni i Hercegovini dale su nevladine organizacije Econ, Beta i udruženja poljoprivrednika iz FBiH i RS koje su u 2003. god. u okviru ovog projekta osnovale „OK“ Udruženje za podršku i razvoj standarda u popljoprivrednoj proizvodnji i preradi u BiHs ciljem da stimulišu, razviju i promovišu organsku poljoprivredu kroz razvoj certifikacijskog sistema za BiH. „OK Udruženje” je 2004. god. osnovalo prvu certifikacijsku organizaciju u Bosni i Hercegovini „Organsku kontrolu“ - „OK“ s ciljem da se razvije kao međunarodno priznat i akreditiran bh. certifikacijski program za organsku poljoprivredu.
 
About us Applications Producers Info Contact

Copyright © 2009 www.organskakontrola.ba. All rights reserved.